Omvormer

Een zonne-energie systeem kan niet zonder een omvormer. De omvormer zorgt dat de opgewekte energie bruikbaar wordt. Dag in dag uit werkt de omvormer voor jou! Omvormers zijn er in verschillende types, maten en vermogens. Wij zullen je alles vertellen wat je moet weten.

Omvormers

Micro omvormer (1)

Hybride omvormer (7)

String omvormer (25)

Hybride omvormer 3 fase

String omvormers

Een stringomvormer is een veelgebruikte omvormer in zonne-energiesystemen. Deze omvormer is verantwoordelijk voor het converteren van de gelijkstroom die wordt opgewekt door een reeks zonnepanelen, ook wel een "string" genoemd, naar wisselstroom die geschikt is voor huishoudelijk gebruik. Stringomvormers zijn populair vanwege hun kosteneffectiviteit en betrouwbare prestaties. Ze worden vaak toegepast bij zonnepanelen die in serie zijn geschakeld, waardoor ze geschikt zijn voor standaard residentiële en commerciële zonne-energiesystemen.

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn een innovatieve technologie die het mogelijk maakt om elke zonnepaneel afzonderlijk om te zetten. In tegenstelling tot stringomvormers, waarbij alle panelen in serie zijn geschakeld, heeft elke micro-omvormer zijn eigen omzetter. Hierdoor wordt het verlies van energie als gevolg van schaduwval of paneelfouten geminimaliseerd, waardoor het systeem efficiënter werkt. Bovendien maakt de individuele monitoring van elk paneel het eenvoudiger om eventuele problemen op te sporen en te verhelpen. Micro-omvormers zijn ideaal voor complexe dakindelingen en omgevingen met veel schaduw.

Hybride omvormer 1 fase

Hybride omvormers

Hybride omvormers zijn een veelzijdige optie voor zonne-energiesystemen die energieopslag en integratie met andere energiebronnen mogelijk maken. Deze omvormers kunnen zowel zonne-energie uit zonnepanelen omzetten als energie opslaan in batterijen voor gebruik op een later tijdstip. Bovendien kunnen ze naadloos samenwerken met andere energiebronnen, zoals windturbines of een back-updieselgenerator. Dit maakt hybride omvormers ideaal voor off-grid toepassingen en gebieden met een onstabiele elektriciteitsvoorziening.

Financiële aspecten

Overweeg bij het aanschaffen van een omvormer en zonne-energiesysteem ook de financiële aspecten, zoals de totale kosten, subsidies, belastingvoordelen en de verwachte terugverdientijd. Zonne-energie kan op de lange termijn aanzienlijke besparingen opleveren, maar het is belangrijk om een goed beeld te hebben van de investering en de mogelijke opbrengsten.

Installatie door een professional

Het installeren van een omvormer en zonne-energiesysteem is een technische aangelegenheid die de expertise van een professional vereist. Een foutieve installatie kan de prestaties van het systeem beïnvloeden en zelfs schade veroorzaken. Laat daarom de installatie uitvoeren door een erkende en ervaren installateur om ervoor te zorgen dat alles veilig en efficiënt wordt geïnstalleerd.

Onderhoud en monitoring

Ongeacht welk type omvormer je kiest, is regelmatig onderhoud en monitoring van essentieel belang voor een optimale werking van je zonne-energiesysteem. Controleer regelmatig op stof, vuil of eventuele beschadigingen aan de omvormer en zonnepanelen. Houd de omvormer en de omgeving vrij van obstakels die schaduw kunnen veroorzaken, omdat dit de prestaties kan beïnvloeden. Investeer indien mogelijk in een monitoringsysteem dat je real-time inzicht geeft in de prestaties van je zonne-energiesysteem, zodat je eventuele problemen snel kunt opsporen en oplossen.

Onze merken

Sofar Solar
enphase-energy-inc-logo-vector